De nya överlevarna - Rapport från Barnveckan
Barnveckan 2021 gick nyligen av stapeln, med matnyttiga diskussioner och presentation av forskningsresultat inom barnhälsa. Som huvudsponsor var Knodd givetvis på plats och sammanfattar ett urval av de viktiga föreläsningar som hölls.
Fantastisk nog och tack vare framsteg inom barnhälsovård och forskning kan vi idag rädda fler för tidigt födda spädbarn än någonsin tidigare. Under Barnveckan 2021 ägnades en halvdag åt att diskutera för tidigt födda barn som förr skulle ha avlidit. I sin föreläsning om “De nya överlevarna” berättade överläkare och professor Ulrika Ådén med flera hur det ser ut idag och vilka effekter det haft på individen.
Ny statistik om för tidigt födda
Forskning kring extremt för tidigt födda barn ökar tack vare gemensam insamling av data. Numera kan vi se att barn födda vecka 28 har en 90-procentig överlevnadschans. Den så kallade EXPRESS-studien är en rikstäckande studie som följer extremt för tidigt födda barn, födda i vecka 27 eller tidigare. Tack vare att studiens äldsta data samlades in för 15 år sedan kan resultaten ge antydningar om prognosen för dessa barn. EXPRESS-forskarna ser bland annat att:
- Av barn födda i vecka 22 lider 10% av cerebral pares.
- 13% av extremt prematura barn är inskrivna i habilitering.
- De vanligaste remissinstanserna för dessa barn är neuropediatrik, barnpsykiatrin och logopedi.
- För tidigt födda barn disponerar över 20 vårddygn mer än ett fullgånget barn, efter utskrivning och innan 2 års ålder.
Socialstyrelsen har även publicerat ett kunskapsstöd för barn som behöver neonatalvård och deras föräldrar.
Vill du vara med och bidra till framtidens sjukvård? Sök jobb hos oss på Knodd!
Vilka komplikationer lever prematurt födda barn med idag?
Att fler extremt för tidigt födda barn överlever innebär dock att nya svårigheter uppstår i ett senare led. När vi talar om extrem-prematurare kan dock många fler komplikationer och missbildningar lösas än tidigare och det har skett en enorm utveckling på bara några årtionden. En procent av barn som föds i Sverige föds med hjärtfel och det utförs idag ungefär 600 hjärtoperationer på barn per år. Av dessa genomförs 25% innan barnet är en månad gammalt. Vidare visar det sig att:
- 90% av barn med esofagusatresi överlever idag.
- I princip alla barn med anala missbildningar överlever om det är en isolerad missbildning utan kompletterande allvarliga fel.
- Medfödda diafragmabråck är fortfarande mer komplicerade, men andelen som överlever har ökat från 40-50% på 1990-talet till 75-80% idag.
I de nya överlevarna ingår också barn som utvecklar metabola sjukdomar. Här har statistiken ändrats i och med en omdefinition av sjukdomarna så att patientgrupperna ökade. Forskare har även upptäckt så kallade “gråzonspatienter” som tidigare eventuellt gått obemärkta förbi.
I våra möten med föräldrar träffar barnspecialisterna på Knodd ofta föräldrar som är oroliga för för tidigt födda barn och komplikationer som kan uppstå. Vi ser därför givetvis positivt på forskningen som nu bedrivs i Sverige och EXPRESS-studien. Du kan höra vår egen Pontus Johansson, neonatolog tillika en av Knodds grundare, prata om för tidigt födda barn i vår podd för föräldrar, Knodden. Vi tackar Ulrika Ådén och alla medverkande på Barnveckan för deras insatser inom barnhälsa.
Vill du vara med och bidra till framtidens sjukvård? Sök jobb hos oss på Knodd!