Svenskar och digital vård - ett växande intresse
I Internetstiftelsens nypublicerade studie om svenskarnas internetvanor är det tydligt att svenskar i alla åldrar använder internet och vårdtjänster online i högre utsträckning än någonsin. Behovet behöver mötas av erfaren och kompetent vårdpersonal i system som fungerar både för patientens behov och för rätt vård.
Studien ”Svenskarna och internet” genomförs årligen av Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som bland annat ansvarar för svenska toppdomänen .se. Genom att intervjua ett genomsnitt av befolkningen skapar de sig en uppfattning om hur internetanvändandet ser ut runt om i landet och i olika grupper.
Resultat om användning av digital vård 2021-2022
Som del i studien har man tittat närmare på hur befolkningen använder internet i sjukvårdssyften. Här tyder resultaten på ett stort intresse både för vårdtjänster och för information.
Andel av olika åldersgrupper som använt e-vårdtjänster under det senaste året, vilket inkluderar digitala vårdbesök, att logga in på 1177 och att söka information om sjukdomar online:
- Samtliga deltagare 18+: 79-83%
- Personer födda på 80-talet: 90-93%
- Personer födda på 90-talet: 89-93%
- Även 60- och 70-talister har ökat sin användning och ligger i princip på samma nivåer som de yngre grupperna
- Det var ingen skillnad i användning mellan boende på landsbygd och i stad
Andel av befolkningen som under det senaste året använt sig av en vårdapp, det vill säga att de gått på ett digitalt vårdbesök:
- Nästan en tredjedel av samtliga grupper födda mellan 70-talet och 00-talet har haft ett digitalt läkarbesök det senaste året
Småbarnsföräldrar tillhör den del av befolkningen som är mest benägna att söka vård digitalt.
Digital sjukvård är ett viktigt inslag i småbarnsföräldrars vardag
Resultaten från studien tyder på att digitala vårdtjänster är en viktig resurs i svenskarnas vardag. Internetanvändningen är hög i landet: 99-100% av alla födda från 1960-talet till 2000-talet använder internet. Att fler än 90% av alla födda på 80-talet eller senare har använt en digital vårdtjänst i någon form och att en tredjedel av personerna i dessa grupper gjort ett digitalt läkarbesök under det senaste året tyder på vikten av tillgången till dessa tjänster.
Dagens småbarnsföräldrar - de vuxna som Knodd hjälper - hamnar inom dessa åldersgrupper. De hör alltså till den del av befolkningen som man mest kan förvänta sig vända sig till internet för hjälp vid sjukdom. Det är därför digitala vårdtjänster som Knodd finns till och det är därför de behöver utvecklas för att kunna hjälpa fler.
Vill du vara med i framtidens barn- och familjevård?
Digitala vårdtjänster ger stressade föräldrar möjlighet att få vård för sina barn utan att sitta i väntrum i flera timmar. Det ger familjer på landsbygden tillgång till vård utan långa resor för sådant som kan lösas genom ett videosamtal. Samtidigt erbjuder det erfaren sjukvårdspersonal ett flexibelt arbetssätt som komplement till arbete inom den fysiska vården eller som ett helt nytt karriärsteg.
Vill du veta mer om hur det är att jobba som digital sjuksköterska eller läkare? Läs våra intervjuer med sjuksköterska Jenny och läkare Rein.
Som Sveriges första digitala barnspecialistmottagning erbjuder vi på Knodd vård och rådgivning för den nya generationens föräldrar. Vi bedriver barnsjukvård, tillhandahåller föräldrakurser och har digitala verktyg kring barns utveckling, direkt i mobilen. Är du intresserad av att bli en av oss? Läs sju anledningar att jobba på Knodd och ta sedan en titt på våra lediga tjänster. Tillsammans kan vi ge Sveriges småbarnsföräldrar modern barnsjukvård med rätt vård på rätt nivå - eftersom det blir allt tydligare att det är det de vill ha.