Om barns rätt i sjukvården - Rapport från Barnveckan
Barnveckan 2021 gick nyligen av stapeln i Stockholm, med matnyttiga diskussioner och presentationer av forskningsresultat inom barnhälsa. Som huvudsponsor var Knodd givetvis på plats och sammanfattar ett urval av de viktiga föreläsningar som hölls.
Socialstyrelsen trycker på jämlik vård för alla, men verkligheten ser annorlunda ut. Under Barnveckan 2021 diskuterades brister i barnhälsovården, både vad gäller primärvården och inom ungdomspsykiatrin. Hur påverkades barnens rättigheter till vård av pandemin och hur kan vi som är verksamma inom barnhälsan sätta barnen i fokus i vår verksamhet framöver?
Hur ser läget ut för barn inom sjukvården?
Trots målet om jämlik vård för alla så får inte alla samma vård. Ojämlikheter börjar redan i mötet mellan dig som vårdar och patienten som ska bli vårdad. Det kan handla om dagsform hos vårdpersonalen eller vilken information personalen väljer att delge patienten och på vilket sätt. Detta leder till ojämlikheter i vården, både för barn och vuxna. Alla barn har rätten att överleva och leva vidare, men idag saknas nationella riktlinjer för hur det ska gå till.
Även barn besitter en förmåga att ta beslut kring sig själv sin vård och sin hälsa, men informationen måste delges på en individanpassad nivå.
Vi vet att det föreligger brister i både barn- och ungdomspsykiatrin, såväl som inom primärvården. Överlämningen måste förbättras, och flera lagförslag ligger framme just nu för att förbättra läget för barn, bland annat att:
- Stärka barnens del i hälsosjukvårdslagen. Detta skulle innebära att barn som inte söker och signalerar att de har behov av hjälp fångas upp tidigare för att få hjälp.
- Minska köerna till BUP och fånga upp psykisk ohälsa hos barn. Här behöver man jobba i flera olika nivåer där olika myndigheter och instanser samarbetar för barnens hälsa och större perspektiv. Kan det finnas möjlighet att få hjälp utan diagnos?
- Primärvården ska ta ett ökat ansvar för psykisk ohälsa hos både vuxna och barn.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag på remiss fram till 3 oktober att göra en förstudie på ett nationellt barnhälsovårdsprogram. Detta innebär ett program som inte bara täcker individer från 0-6 år utan hela vägen upp till 20 år. Allting visar på att det blir bättre när barn inkluderas i sin vård.
Vill du vara med och hjälpa barn och föräldrar till bättre vård? Bli en del av teamet på Knodd.
“Men så kom pandemin”
I början av pandemin fanns det ingen information som riktade sig till barn i relation till covid-19. När man lyssnat på barnen om beslutet att hålla skolorna öppna visar det sig att många var rädda för att dra hem smitta och således kanske göra en farmor eller mormor sjuk.
Det har också varit svårt för barnen att förstå det faktum att det varit stora skillnader från skola till skola och kommun till kommun, både kring deras vård och huruvida regionen kunde hitta alternativa lösningar för att snabbt kunna arbeta digitalt eller om de bara stängde och lämnade barnen väntande och oförstående. Barns rättigheter och medverkan åsidosattes i hög grad under den här tiden.
Hur kan vi arbeta för barnens rätt efter pandemin?
Vi barnsjuksköterskor och barnläkare måste även ta oss an oro, smärta och rädsla i vården av sjuka barn, vilka är diffusa men viktiga delar i deras vård. Vissa insatser och inställningar kan hjälpa både arbetet och familjernas upplevelse bli bättre.
- De yngsta barnen har god effekt av ledning, medan man i takt med att barn utvecklas kommer behöva göra andra interventioner.
- Precis som tidigare är det viktigt att man utvärderar sin information med olika skattningsskalor före, under tiden, och efter en interaktion.
- Det är viktigt att jobba barncentrerat, men också familjecentrerat. Många gånger så framkommer det i dialog med föräldrarna att de vill vara delaktiga i barnens vård. Det är viktigt att vi inom vården tar tillvara på föräldrars önskemål att hjälpa till och samtidigt stötta dem.
Inom Region Stockholm förekommer det utbildningar för att bli barnrättsombud. Det är en utbildning som riktar sig till professioner som arbetar med barn. En av uppgifterna efter avslutad utbildning är att kunna göra barnrättsanalysen, vilket innebär att man ser över sin verksamhet och att den sätter barnens bästa i fokus utifrån barnkonventionen.
Att arbeta barncentrerat har sammanfattningsvis visat sig:
- Vara kostnadseffektivt
- Leda till bättre compliance
- Ge bättre slutresultat
- Innebära en bättre arbetsmiljö och en bättre vårdmiljö för patienterna
Vi har också sett många andra positiva effekter av att sätta barnet i centrum och lyssna till barnen och deras rättigheter. Förhoppningen nu är att detta arbete fortsätter och utvecklas med hjälp av nationellt täckande riktlinjer.
Vill du vara med och hjälpa barn och föräldrar till bättre vård? Bli en del av teamet på Knodd.