Om barn och covid-19 - Knodd rapporterar från Barnveckan
Barnveckan 2021 gick nyligen av stapeln i Stockholm med matnyttiga diskussioner och presentationer av forskningsresultat inom barnhälsa. Som huvudsponsor var Knodd givetvis på plats och sammanfattar ett urval av de viktiga föreläsningar som hölls.
Covid-19 har drabbat barn annorlunda än vuxna, och har påverkat barns liv i hög utsträckning, både fysiskt och socialt. Under Barnveckan 2021 hölls viktiga föreläsningar om den senaste forskningen om barn, covid-19, och hur Folkhälsomyndigheten ser på vaccination av barn.
Skillnader mellan barn och vuxna i covid-19-statistiken
Vi vet sedan tidigare att färre barn än vuxna insjuknar i allvarliga fall av covid-19. De barn som blir allvarligt sjuka har ofta underliggande riskfaktorer som leder till att kroppen inte kan hantera sjukdomen lika bra. Man har sett att 5% av de barn som blir svårt sjuka saknar immunförsvar eller signaler som påverkar immunförsvaret, och 10% saknar antikroppar - det normala systemet i första linjens försvar funkar alltså inte. Exempelvis kan antikroppar mot vanliga förkylnings-coronavirus till viss del skydda mot SARS-CoV-2-viruset.
Man dör inte av viruset i sig utan av den cytokinstorm som sker i kroppen som resultat av immunförsvarets reaktion på viruset.
Överlag är symtomduration kortare hos barn än hos vuxna och yngre barn har kortare sjukdomsförlopp än äldre barn. Vissa skillnader i lokala vävnader mellan vuxna och barn kan bidra till att barn är mindre mottagliga för virusets angrepp. Barn uttrycker även färre ACE2-receptorer, vilket gör det svårare för viruset att binda till cellen.
Vill du vara med och bedriva framtidens sjukvård för barn? Bli en av oss på Knodd!
Covid-19-statistik för barn i Sverige
Hur ser det då ut med faktiska siffror i Sverige vad gäller covid-19-fall?
- Under 17 månader har 87 barn vårdats på IVA och det har totalt skett 9 dödsfall bland individer i åldern 0-19 år. Detta är fortfarande väldigt få i jämförelse med vuxenvården.
- Bland barn har 4,4% 28 sjukdomsdagar medan endast 1,8% fortfarande uppvisar symtom vid 56 dagar.
- Av de totala dödsfallen är 0,1% barn som var 5 år eller yngre.
Det är också viktigt att tänka på den psykiska påfrestningen som pandemin har haft på barn. Många barn har varit extra sårbara under pandemin. De håller på att utvecklas från en ålder där familjen är i första rummet till mer gruppfokus, vilket blivit svårt då de tvingats isolera sig från sina sociala grupper, fritidsaktiviteter och samlingspunkter, så som fritidsgårdar osv. Många barn som håller på att utforska sin sexuella utveckling har fått det svårt av isoleringen. Fritidsaktiviteter har ställts in och samtidigt har barnen inte kunnat gå hem till kompisar för att de måste skydda andra vuxna.
Vaccination mot covid-19
Frågan om huruvida vi ska vaccinera barn mot covid-19 eller inte har debatterats flitigt. Sedan vaccinationer påbörjades har dödsfallen sjunkit globalt. Samtidigt har barn mildare symtom och färre dödsfall än vuxna, samt kan skyddas genom att vuxna vaccineras till flockimmunitet. Det är även rimligt att tro att många barn redan haft sjukdomen och således har antikroppar. Forskare har även sett en liten ökad risk för myokardit som biverkning av vaccinen.
Å andra sidan är det befäst att barn både kan smittas och smitta andra. Barn med underliggande riskfaktorer har ökad risk för allvarligare sjukdom precis som vuxna. Detta handlar exempelvis om de barn som löper risk för allvarliga luftvägsinfektioner.
Besked från Folkhälsomyndigheten tyder på att rekommendationer kommer ändras allteftersom vi får in nya data. Just nu pågår 46 studier om barn under 18 år.
För närvarande ser rekommendationerna om vaccination ut såhär:
- Barn 16-17 år ska börja vaccineras.
- Barn mellan 12-15 år kommer erbjudas vaccination i november 2021.
- Barn från 12 år med vissa medicinska tillstånd kan redan idag erbjudas vaccin.
- Barn med underliggande riskfaktorer kommer rekommenderas vaccination före resten av åldersgruppen, men efter vuxna med liknande riskfaktorer på grund av de mildare symtomen hos barn.
Läget kan dock ändras allt eftersom kunskapen om covid-19 och vaccinernas effekt ökar. Det vaccin som används i Sverige, Comirnaty, är godkänt att användas från 12 år. Vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. I nuläget har WHO som målsättning att 70% av världens befolkning ska ha vaccinerats till juni 2022, men det föreligger stora skillnader i tillgänglighet mellan olika länder. I nuläget har 33 länder startat vaccinering av barn och ungdomar, medan 4 länder har börjar vaccinera barn under 12 år.
Vill du vara med och bedriva framtidens sjukvård för barn? Bli en av oss på Knodd!