Toppchefen satsar på digital barnsjukvård hos Knodd
Överläkaren och verksamhetschefen Younis Khalid lämnar Drottning Silvias barnsjukhus för att bli verksamhetschef för den digitala barnsjukvårdstjänsten Knodd.
Efter många år i ledarroller på Drottning Silvias barnsjukhus gör nu Younis Khalid en storsatsning på framtidens sjukvård, där familjer erbjuds vård och rådgivning hemifrån genom nätbaserade tjänster. Vårdappen Knodd har sett en signifikant tillväxt under det senaste året, med en genomsnittlig ökning på 15% per månad under våren 2021.
Vill hjälpa vården möta barn och föräldrar där de är
Younis Khalid har varit verksam på Drottning Silvias barnsjukhus sedan 2002, både som barnläkare, sektionschef och de senaste åren som verksamhetschef. Barnsjukhuset, som är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, innefattar Sveriges största barnakutmottagning och anställer 450 medarbetare. Under sitt arbete på Drottning Silvias var Younis Khalid tidigt aktiv för att befästa akutpediatriken i Sverige.
Samtidigt ökar patienters önskemål om och behov av digital sjukvård. Att Younis nu tar steget in på den nätbaserade sjukvårdsbanan ger tyngd till formatets utveckling och erkännande.
Fysiska vårdbesök kommer alltid att behöva finnas kvar, men barn och föräldrar har andra behov och prioriteringar än förr i tiden. Sjukvården behöver anpassa sig till patienternas behov, och till den ökade efterfrågan på sjukvård som finns, säger Younis Khalid
Det är för att möta det här behovet och kunna anpassa vården till dem den faktiskt är till för som Younis sökt sig till Knodd, vars målsättning är patientcentrerad verksamhet med rätt vård på rätt nivå.
Digital sjukvård kan avlasta det överväldigande trycket på landets akutmottagningar
Genom ökad tillgänglighet och möjlighet till snabb respons erbjuder digitala vårdaktörer idag ett fördelaktigt alternativ till föräldrar som i brist på annat annars måste åka in med sina barn till akuten. Tidigare har personal från barnakuter rapporterat att upp till 50% av besöken inom barnakuten skulle kunna ha hanterats inom primärvården. När de i stället hamnar på akutmottagningar får familjer utstå långa väntetider, vilket blir extra påfrestande när patienterna är små barn.
Jag har sett att många barn har behövt vänta långa tider på barnakuten eftersom de blir lågt prioriterade. Många av dessa barn kan få snabbare hjälp av kompetent vårdpersonal via videomöten, vilket också skulle avlasta sjukhusens akutmottagningar, menar Younis Khalid.
Vård på rätt nivå
Samtidigt har vissa regioner har utvecklat närakuter för att lätta på trycket hos akutmottagningarna, vilket har ett stort värde hos sjukhusakuterna men som ofta innebär mer kostnadskrävande vård. Att ersätta vissa av dessa patientbesök med digitala vårdmöten, om fysisk kontakt inte krävs, skulle dra ner på kostnader samtidigt som det blir enklare för patienter och föräldrar.
Vi kan inte täcka upp samtliga akutbesök som kan hanteras inom primärvården, men tillsammans med övriga digitala aktörer erbjuder vi en möjlighet att avsevärt minska påfrestande sjukhusbesök för småbarnsfamiljer och bidra till en besparing av skattemedel. Vi har i många år pratat i sjukvården om hur vi skulle kunna använda sjukvårdens resurser mer optimalt, samtidigt som alla patienter kan få snabbare vård på rätt nivå. Här kan digital sjukvård bidra stort, säger Younis Khalid.
Jobba som barnspecialist hos Knodd
Vill du ha ett flexibelt och utvecklande jobb där du är med och bygger framtidens barn- och familjevård, ger trygghet åt och stärker föräldrar? Just nu söker vi barnsjuksköterskor och barnläkare som kan arbeta hos oss på deltid eller på timmar. Är du en av dem? Läs mer här