Hur är det att jobba digitalt som barnläkare?
Som Sveriges första digitala barnspecialistmottagning bygger Knodd framtidens barn- och familjevård. Här arbetar barnsjuksköterskor, barnläkare och psykologer för att kunna stötta föräldrar till ett tryggt föräldraskap och en frisk vardag för sina barn. Vi pratar med en av Knodds barnläkare, Rein, som har arbetat på Knodd i flera år.
Barnläkaren Rein har varit verksam inom barnsjukvård i över 30 år. Länge arbetade han som verksamhetschef vid sjukhuset i Örnsköldsvik, och nu jobbar han - förutom på Knodd - på Barnkliniken (vid SÄS) i Borås, främst med diabetes och endokrinologi. På Knodd har han arbetat i över 2,5 år.
Jag hade inte tänkt på arbete som digital läkare innan dess, utan jag fick höra om det från en tidigare kollega och tyckte upplägget lät intressant, berättar Rein.
Effektivare arbete i samarbete med barnsjuksköterskorna
Som läkare på Knodd träffar Rein enbart föräldrar och barn på inbokade tider. Inför varje pass vet han precis vilka patienter han kommer träffa och har en uppfattning om barnets problematik innan vårdmötet börjar. Detta tack vare ett system där sjuksköterskor alltid träffar patienterna först och avgör dels om deras symtom kan behandlas digitalt, dels om ärendet kan hanteras utan läkares bedömning.
Det känns meningsfullt, att jag inte träffar patienter i onödan. Det är extremt sällsynt att jag träffar en familj och känner att ärendet inte hamnat rätt.
Vill du också vara med och bygga framtidens barn- och familjevård? Sök jobb hos Knodd - flexibelt arbete på ett sätt som passar dig.
En dag som digital läkare inom barnsjukvård
Precis som de andra läkarna på Knodd arbetar Rein deltid, vanligtvis en eller ibland två timmar åt gången. Han har fyra patienter i timmen, inbokade sedan tidigare av någon av sjuksköterskorna. Från mötet med sjuksköterskan finns då också journalanteckningar och eventuella bilder från föräldrar, så man har alltid en uppfattning om vad som väntar.
Sjuksköterskorna gör ju det stora jobbet med att sortera vilka ärenden som är lämpliga att skicka vidare till mig som läkare och vilka som behöver fysisk bedömning. Så när de kommer till mig handlar det dels om patienter som är förberedda på att träffa en läkare, dels om problem som jag kan hjälpa till att lösa.
De flesta digitala mötena med sjuka barn gäller utslag och hudinfektioner, ofta i kombination med en virusinfektion, men även exempelvis förstoppningsproblematik. Det kan handla om att skriva ut recept och sätta igång en behandling, och samtidigt lugna föräldrar och ge betryggande besked. Det går också att påbörja en längre behandling som sedan följs upp av en läkare på Knodd eller i den fysiska vården i ett resurssmart samarbete.
Det digitala arbetet gör även att Rein kan ta arbetspass var han än är. Ibland jobbar han som stafettläkare på annan ort, och då är det lätt att exempelvis ta ett pass under en ledig eftermiddag.
Sen har vi ju kvar stugan i Norrland också, så om somrarna kan jag jobba därifrån. Det är väldigt smidigt, avslutar Rein med ett leende.